Po pogodbi z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) opravljamo preiskave z magnetno resonanco (MR) in računalniško tomografijo (CT) ter z rentgenom (RTG).

Za MR in CT preiskave vodimo posebno čakalno listo v elektronski obliki. Na čakalno listo vas lahko vpišemo, če nam predložite pravilno izpolnjeno napotnico (na njej morajo biti vsi potrebni podatki). Odgovorne osebe za vodenje čakalne knjige so: Rafael Gulin, Jelka Šaherl in Zdravka Lešnik. Za informacije v zvezi z uvrščanjem na čakalno listo ter o terminu predvidenega pregleda lahko dobite informacije na telefonu (02) 23 44 124.

Če se želite naročiti na MR ali CT preiskavo "z napotnico", nam pošljite originalno napotnico, kopijo zadnjega izvida ter pripišite vašo telefonsko številko. O točnem datumu preiskave vas bomo obvestili po telefonu 15 dni pred terminom preiskave.

 

Koliko je čakalna doba za preiskave?

Dne 1.7.2018 so bile za napotitev pod »redno« v našem diagnostičnem centru sledeče čakalne dobe:

 • MR - magnetna resonanca glave in vratu – 15 dni
 • MR - magnetna resonanca skeleta – 15 dni
 • MRA – MR angiografija glave in vratu – 15 dni
 • CT – računalniška tomografija - glave in vratu – 4 dni
 • CT – računalniška tomografija - skeleta – 4 dni
 • CT toraksa in abdomna – 7 dni
 • CTA – CT angiografija – 7 dni
 • RTG – rentgenska diagnostika – 12 dni
 • Fizioterapija – 285 dni

Čakalne dobe so informativne. Od zadnjega ozveževanja podatkov se čakalne dobe lahko tudi spremenijo.
Uradne podatke o čakalnih dobah vseh izvajalcev si lahko ogledate na internetni strani IVZ.


MR, CT in RTG preiskave je mogoče opraviti tudi samoplačniško v roku do 7 dni.

Dodatne informacije in naročanje za MR in CT preiskave lahko dobite na:

 • T: (02) 23 44 124
 • E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Dodatne informacije in naročanje RTG preiskav ter samoplačnikih specialističnih pregledov na:

 • T: (02) 23 44 102 
 • E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Fizioterapijo lahko opravite z napotnico ali samoplačniško.

Naročila po telefonu sprejemamo vsak delovni dan od 7:30 do 15:30 ure, ostali čas pa je možno pustiti vaše kontaktne podatke na telefonski tajnici na številki (02) 23 44 102.

Informacije o izvajalcih zdravstevnih storitev in čakalnih dobah lahko najdete na domači strani ZZZS, informacije o zdravstvenih storitvah za katere se vodijo posebne čakalne liste in o čakalnih dobah pa lahko najdete na internetni strani IVZ Ljubljana (tu boste lahko našli izvajalca, ki ima objavljeno najkrajšo čakalno dobo za posamezno storitev).

 

MRI – magnetna resonanca

Magnetna resonanca je metoda slikanja človeškega telesa, ki ne uporablja rentgenskega sevanja. Deluje na osnovi radiofrekvenčnih valov in magnetnega polja. Je povsem neboleča in primerna predvsem za slikanje možganov, hrbtenice, velikih sklepov, ožilja in trebušnih organov.

Preiskava z magnetno resonanco je relativno nova slikovna radiološka diagnostična metoda. Zanjo se zdravniki odločijo takrat, ko z drugimi radiološkimi metodami ne morejo postaviti končne diagnoze. Naprava deluje na podlagi močnega magnetnega polja, ki je pri našem aparatu 1,5 tesla. S pomočjo radiofrekvenčnih valov vzbujamo vodikove atome v človeškem telesu, ki so v večjih koncentracijah prisotni v vodi, maščobi in biomolekulah, in merimo signal iz teh atomov. Računalnik nato s posebnimi algoritmi rekonstruira sliko prerezov notranjosti telesa.

Prednost te metode je, da signal prihaja iz notranjosti telesa iz posameznih tkiv, omogoča pa tudi slikanje telesa v poljubni smeri. Glede na napotno diagnozo, podatke iz medicinske dokumentacije in slik, ki jih vidimo med preiskavo, je v določenih primerih potrebno tudi slikanje s pomočjo paramagnetnega kontrastnega sredstva. Kontrastno sredstvo vbrizgamo v veno in med ponovnim slikanjem opazujemo vpliv kontrastnega sredstva na prikaz pacientovih tkiv. MRI je povsem neboleča preiskava brez dokazanih neželenih učinkov.

Trajanje preiskave: od 20 do 35 minut
Tip aparata: Toshiba Vantage Titan 1,5 T - Prednosti novega MR so predvsem največja širina preiskovalnega tunela (71 cm), najkrajša dolžina preiskovalnega tunela (140 cm), najtišje delovanje glede na druge MR aparate, veliko preiskovalno polje (50 cm) in velika homogenost magnetnega polja. Vse to omogoča večje udobje za bolnika in zanesljivejšo diagnostiko.

V našem diagnostičnem centru opravljamo MR preiskave glave, hrbtenice in skeleta (koleno, gleženj zapestje, komolec, rama ..), ne izvajamo pa MR preiskav prsnega koša, trebuha ter srca. Prav tako ne opravljamo MR artrografskih preiskav. Za dodatne informacije lahko pogledate podstran "Najpogostejša vprašanja".

Slike vam izročimo shranjene v digitalni obliki na CD mediju ter pisni izvid z mnenjem zdravnika specialista radiologa.

CT – računalniška tomografija

Računalniška tomografija (CT) je računalniško podprta rentgenska preiskava. Posebej primerna je za odkrivanje bolezenskih sprememb v glavi, hrbtenici, skeletu, trebuhu in prsnem košu.

Računalniška tomografija deluje na osnovi rentgenskih žarkov, le da v tem primeru ne gre za običajno slikanje, temveč za veliko bolj natančno diagnostično metodo. V napravi je rentgenska cev, ki oddaja ozek snop rentgenskih žarkov in se vrti okrog telesa. Žarki skozi telo potujejo do detektorjev, ki merijo njihovo oslabitev. Posamezna tkiva in organi so različno prepustni in na osnovi pridobljenih podatkov računalnik rekonstruira zelo natančno sliko prerezov notranjosti telesa. Rezultat preiskave so slike rezov skozi telo ter izvid specialista radiologa.
S to metodo lahko zelo natančno diagnosticiramo različne bolezenske spremembe in stanja po poškodbah. Uporabna je predvsem pri težjih in svežih poškodbah glave, zapletenih zlomih kosti ter pri rakastih in vnetnih obolenjih, možna je tudi računalniška tomografija s pomočjo kontrastnega sredstva, ki ga vbrizgamo v žilo in nato slikamo, kar omogoča še natančnejše diagnosticiranje.
V našem diagnostičnem centru opravljamo CT preiskave glave, hrbtenice, skeleta, prsnega koša in trebuha ter CTA, ne izvajamo pa CT preiskav srca. Za dodatne informacije lahko pogledate podstran "Najpogostejša vprašanja".

Pregled z računalniško tomografijo opravimo z aparatom Toshiba Aquilion Prime – 80 rezinski CT.
Slike vam izročimo shranjene v digitalni obliki na CD mediju ter pisni izvid z mnenjem zdravnika specialista radiologa.

RTG skeleta in pljuč

Rentgenski žarki se že več kot stoletje uporabljajo za prikaz skeletnih struktur in sprememb v notranjosti človeškega telesa. Snop rentgenskih žarkov se ob prehodu skozi telo različno oslabi. Pri klasičnem rentgenskem slikanju RTG žarki pustijo sled na filmu, ki ga kasneje razvijemo in fiksiramo. Sodobni RTG aparati imajo za detekcijo RTG žarkov posebne detektorje, ki zaznajo sliko RTG žarkov.
Rentgen omogoča predvsem prikaz struktur, ki različno oslabijo RTG žarke - bodisi jih oslabijo močno (kostne in poapnele strukture) ali šibko (zrak). Rentgensko slikanje je še vedno prvi diagnostični korak pri odkrivanju skeletnih in drugih poškodb. V MTC Fontana RTG diagnostiko opravljamo s sodobnim digitalnim RTG aparatom Toshiba Radrex-i Digital.
Slike vam izročimo shranjene v digitalni obliki na CD mediju ter pisni izvid z mnenjem zdravnika specialista radiologa.