Po pogodbi z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) opravljamo preiskave z magnetno resonanco (MR) in računalniško tomografijo (CT) ter z rentgenom (RTG).

 

Koliko je čakalna doba za preiskave z napotnico?

 Stopnja nujnosti:

zelo hitro

hitro

redno

MR glave in vratu

15

28

38

MR skeleta

15

28

38

MRA glave in vratu

15

38

38

CT glave in vratu

4

4

4

CT skeleta

4

4

4

CT toraksa in abdomna

8

8

10

CTA preiskave

8

8

10

RTG diagnostika

2

2

2

Zadnja osvežitev čakalnih dob: 2.12.2019


Za vse pogodbe storitve vodimo čakalno knjigo v elektronski obliki.
Odgovorna oseba za vodenje čakalne knjige je Rafael Guilin (za RTG, CT, MR).
Za informacije o vpisu v čakalno knjigo lahko pokličete na telefonsko številko 02 23 44 124.

 

Naročanje

V Medicinskem centru Fontana vam je na voljo več načinov naročanja na zdravstveni pregled z napotnico:

Naročanje z e-napotnico


Vaša 9 mestna številka ZZZS se na kartici nahaja nad imenom in priimkom.
V primeru da imate kakšne posebnosti ali dodatne želje nam to zapišite tukaj.
V primeru da si npr. želite dopoldanski ali popoldanski termin, prosim upoštevajte, da se čakalna doba podaljša glede na prvi možen termin.
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

Naročanje z napotnico


Naložite poskenirano ali slikano napotnico (slika more biti dovolj kvalitetna, da lahko iz nje preberemo potrebne podatke).
Obravnavali bomo samo naročila s popolnimi informacijami.
V primeru da imate kakšne posebnosti ali dodatne želje nam to zapišite tukaj.
V primeru da si npr. želite dopoldanski ali popoldanski termin, prosim upoštevajte, da se čakalna doba podaljša glede na prvi možen termin.
Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

Naročanje po emailu


Če imate napotnico v fizični obliki, se lahko naročite na pregled tudi po elektronski pošti.

Navodila za naročanje po emailu:

  • V zadevo (Subject) vpišite: ambulanta, vaše ime in priimek (npr.: "MR, Janez Novak")
  • V vsebino obvezno vpišite vašo telefonsko številko, kamor vas lahko pokličemo in obvestimo o dodeljenem terminu, ter vaše osebne podatke (ime, priimek, naslov).
  • V priponko obvezno dodajte poskenirano ali slikano napotnico (slika more biti dovolj kvalitetna, da lahko iz nje preberemo potrebne podatke)

Pravilno oblikovan email pošljite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Obravnavali bomo samo naročila s popolnimi informacijami.

Naročanje po pošti


Po pošti nam pošljite originalno napotnico na katero obvezno na zgornji rob pripišite vašo telefonsko številko. Ko napotnico prejmemo, jo bomo vpisali v čakalno knjigo in vas o točnem terminu preiskave obvestili po telefonu.

Napotnico pošljite na:
MTC FONTANA d.o.o.
Koroška cesta 172,
SI-2000 Maribor

Naročanje po telefonu


Za naročanje po telefonu, nas lahko pokličite na 02 23 44 124 med 7:30 in 15:00.

Osebno naročanje


V primeru da ne gre drugače, se lahko oglasite in naročite na pregled tudi pri nas na recepciji Medicinskega centra Fontana na naslovu: Koroška cesta 172, SI-2000 Maribor

S sabo prinesite napotnico ter veljavno kartico ZZZS.

 
MR, CT in RTG preiskave je mogoče opraviti tudi samoplačniško v roku do 7 dni.

Dodatne informacije in naročanje za MR, CT in RTG preiskave lahko dobite na:

  • T: 02 23 44 124
  • E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Informacije o izvajalcih zdravstevnih storitev in čakalnih dobah lahko najdete na domači strani ZZZS, informacije o zdravstvenih storitvah za katere se vodijo posebne čakalne liste in o čakalnih dobah pa lahko najdete na internetni strani IVZ Ljubljana (tu boste lahko našli izvajalca, ki ima objavljeno najkrajšo čakalno dobo za posamezno storitev).

 

Stopnje nujnosti in roki za oddajo napotne listine

O STOPNJI NUJNOSTI preiskave odloča napotni zdravnik. Z novim zakonom so se spremenile tudi stopnje nujnosti na napotni listini in tudi rok, do kdaj mora pacient zdravstveni ustanovi predložiti napotno listino. Če tega ne stori pravočasno, napotna listina preneha veljati.

  • napotna listina - NUJNO: predložiti najpozneje v 24 urah od izdaje (paciente s stopnjo nujnosti nujno seveda obravnavamo prednostno),
  • napotna listina - ZELO HITRO: predložiti v petih dneh po njeni izdaji,
  • napotna listina - HITRO ali REDNO: predložiti v 14 dneh po njeni izdaji.

Prenaročanje ali odjava termina

Skladno z novim zakonom se vsak pacient (ali v njegovem imenu njegov ožji družinski član) lahko v sklopu ene napotnice (redne ali hitre) odjavi od termina enkrat, in sicer najkasneje 10 dni pred terminom. Kasneje in do 30 dni po terminu pa se lahko pisno opraviči iz objektivnih razlogov (smrt, nepričakovana hospitalizacija, bolezen, poškodba pacienta ali ožjega družinskega člana). Po tem odpoved termina ni več mogoča.

V primeru neopravičene odsotnosti moramo pacienta črtati s seznama in napotna listina preneha veljati. Pri istem izvajalcu se za isto storitev lahko naroči šele po poteku treh mesecev od termina, na katerega ni prišel. 

Odjave ali morebitne spremembe javite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. .

Na dan pregleda, če boste preiskavo opravili na napotno listino, s sabo prinesite vašo zdravstveno izkaznico ter morebitno zdravstveno dokumentacijo iz vaših prejšnjih preiskav.

 

MR – magnetna resonanca

Magnetna resonanca je metoda slikanja človeškega telesa, ki ne uporablja rentgenskega sevanja. Deluje na osnovi radiofrekvenčnih valov in magnetnega polja. Je povsem neboleča in primerna predvsem za slikanje možganov, hrbtenice, velikih sklepov, ožilja in trebušnih organov.

Preiskava z magnetno resonanco je relativno nova slikovna radiološka diagnostična metoda. Zanjo se zdravniki odločijo takrat, ko z drugimi radiološkimi metodami ne morejo postaviti končne diagnoze. Naprava deluje na podlagi močnega magnetnega polja, ki je pri našem aparatu 1,5 tesla. S pomočjo radiofrekvenčnih valov vzbujamo vodikove atome v človeškem telesu, ki so v večjih koncentracijah prisotni v vodi, maščobi in biomolekulah, in merimo signal iz teh atomov. Računalnik nato s posebnimi algoritmi rekonstruira sliko prerezov notranjosti telesa.

Prednost te metode je, da signal prihaja iz notranjosti telesa iz posameznih tkiv, omogoča pa tudi slikanje telesa v poljubni smeri. Glede na napotno diagnozo, podatke iz medicinske dokumentacije in slik, ki jih vidimo med preiskavo, je v določenih primerih potrebno tudi slikanje s pomočjo paramagnetnega kontrastnega sredstva. Kontrastno sredstvo vbrizgamo v veno in med ponovnim slikanjem opazujemo vpliv kontrastnega sredstva na prikaz pacientovih tkiv. MR je povsem neboleča preiskava brez dokazanih neželenih učinkov.

Trajanje preiskave: od 20 do 35 minut
Tip aparata: Toshiba Vantage Titan 1,5 T - Prednosti novega MR so predvsem največja širina preiskovalnega tunela (71 cm), najkrajša dolžina preiskovalnega tunela (140 cm), najtišje delovanje glede na druge MR aparate, veliko preiskovalno polje (50 cm) in velika homogenost magnetnega polja. Vse to omogoča večje udobje za bolnika in zanesljivejšo diagnostiko.

V našem diagnostičnem centru opravljamo MR preiskave glave, hrbtenice in skeleta (koleno, gleženj zapestje, komolec, rama ..), ne izvajamo pa MR preiskav prsnega koša, trebuha ter srca. Prav tako ne opravljamo MR artrografskih preiskav. Za dodatne informacije lahko pogledate podstran "Najpogostejša vprašanja".

Slike vam izročimo shranjene v digitalni obliki na CD mediju ter pisni izvid z mnenjem zdravnika specialista radiologa.

CT – računalniška tomografija

Računalniška tomografija (CT) je računalniško podprta rentgenska preiskava. Posebej primerna je za odkrivanje bolezenskih sprememb v glavi, hrbtenici, skeletu, trebuhu in prsnem košu.

Računalniška tomografija deluje na osnovi rentgenskih žarkov, le da v tem primeru ne gre za običajno slikanje, temveč za veliko bolj natančno diagnostično metodo. V napravi je rentgenska cev, ki oddaja ozek snop rentgenskih žarkov in se vrti okrog telesa. Žarki skozi telo potujejo do detektorjev, ki merijo njihovo oslabitev. Posamezna tkiva in organi so različno prepustni in na osnovi pridobljenih podatkov računalnik rekonstruira zelo natančno sliko prerezov notranjosti telesa. Rezultat preiskave so slike rezov skozi telo ter izvid specialista radiologa.
S to metodo lahko zelo natančno diagnosticiramo različne bolezenske spremembe in stanja po poškodbah. Uporabna je predvsem pri težjih in svežih poškodbah glave, zapletenih zlomih kosti ter pri rakastih in vnetnih obolenjih, možna je tudi računalniška tomografija s pomočjo kontrastnega sredstva, ki ga vbrizgamo v žilo in nato slikamo, kar omogoča še natančnejše diagnosticiranje.
V našem diagnostičnem centru opravljamo CT preiskave glave, hrbtenice, skeleta, prsnega koša in trebuha ter CTA, ne izvajamo pa CT preiskav srca. Za dodatne informacije lahko pogledate podstran "Najpogostejša vprašanja".

Pregled z računalniško tomografijo opravimo z aparatom Toshiba Aquilion Prime – 80 rezinski CT.
Slike vam izročimo shranjene v digitalni obliki na CD mediju ter pisni izvid z mnenjem zdravnika specialista radiologa.

RTG skeleta in pljuč

Rentgenski žarki se že več kot stoletje uporabljajo za prikaz skeletnih struktur in sprememb v notranjosti človeškega telesa. Snop rentgenskih žarkov se ob prehodu skozi telo različno oslabi. Pri klasičnem rentgenskem slikanju RTG žarki pustijo sled na filmu, ki ga kasneje razvijemo in fiksiramo. Sodobni RTG aparati imajo za detekcijo RTG žarkov posebne detektorje, ki zaznajo sliko RTG žarkov.
Rentgen omogoča predvsem prikaz struktur, ki različno oslabijo RTG žarke - bodisi jih oslabijo močno (kostne in poapnele strukture) ali šibko (zrak). Rentgensko slikanje je še vedno prvi diagnostični korak pri odkrivanju skeletnih in drugih poškodb. V MTC Fontana RTG diagnostiko opravljamo s sodobnim digitalnim RTG aparatom Toshiba Radrex-i Digital.
Slike vam izročimo shranjene v digitalni obliki na CD mediju ter pisni izvid z mnenjem zdravnika specialista radiologa.