doctor1

Odkrivanje osteoporoze je enostavno in varno. Edini način, da jo pravočasno odkrijemo, je merjenje kostne

gostote.

Preventivno odkrivanje znakov osteoporoze omogoča uvedbo terapije in po potrebi tudi nadomestne hormonske terapije, predvsem pa prilagoditev rednih telesnih aktivnosti in prehrane.

QDR – kvantitativna kostna denzitometrija

S to metodo naši strokovnjaki odkrivajo zmanjšanje kostne gostote. Obravnava poleg slikanja vključuje tudi laboratorijske preiskave, ki kažejo presnovne motnje kosti (Ca, P, alkalna fosfataza) ter posvet pri zdravniku specialistu. Pri vseh gostih opravimo slikanje dveh regij, običajno ledvene hrbtenice in kolka. V primeru umetnih protez ali osteosintetskega materiala pa opravimo tudi slikanje dlani.

Preventivno odkrivanje znakov osteoporoze omogoča uvedbo terapije in po potrebi tudi nadomestne hormonske terapije, predvsem pa prilagoditev rednih telesnih aktivnosti in prehrane. Pravočasno odkrivanje bolezenskega zmanjševanja kostne gostote ob preventivnem ukrepanju in morebitnem potrebnem zdravljenju preprečuje nastop osteoporoze, ki se v nezdravljenih primerih lahko konča s hudimi bolečinami, zlomi, posledično pa nemalokrat tudi s smrtjo.

Več informacij o osteoporozi lahko najdete na strani Zveze društev bolnikov z osteoporozo.